Lähetys alkaa

Päivä(t)

:

H(s)

:

Minuutti(a)

:

Second(s)

Siniväriä morsingosta

Tervetuloa Väriliike-hankkeen seminaariin ja värjäystyöpajaan Nivalaan 19.12.

Minkälaista on viljellä morsinkoa ja miten sen lehdistä saadaan eristettyä indigo-väriä? Miltä näyttää itse värjätty lankakerä tai huivi? 

Kolmevuotisessa VäriLiike-hankkeessa sinistä kasviväriä tuottava uusvanha morsinko on nostettu tuotantokasvien joukkoon. Havaintoja ja kokemuksia kasvin tuotannosta ja sen hyödyntämisestä on kerätty Pohjois-Pohjanmaan alueella. Lisäksi tutkimustietoa morsingosta on välitetty monissa tapahtumissa. 

Tervetuloa kokemaan sinisen indigo-kasvivärin ihme ja kuulemaan morsingon tuotantomahdollisuuksista Nivalaan 19.12.! Tilaisuudessa voi osallistua klo 11 alkavaan värjäystyöpajaan ja sen jälkeen pidettävään seminaariin.    

Paikka: Nivala, Jokilaaksojen koulutusyhtymä JEDU (Maliskyläntie 2, 85500 Nivala
Aika:     Torstai 19.12.2019

Seminaari klo 17.45–20.30
Klo 17.45 Tervetuloa

Klo 18–18.45 VäriLiike-hankkeen kokemuksia morsingon ja indigon tuotannosta sekä koetuloksia Luken muista hankkeista: viljelytekniikka, kasvivärin määrä ja erotus, kannattavuusnäkymät ja kuluttajien asenteet. Erikoistutkija Marjo Keskitalo, Luke

Klo 18.45–19.15 Morsinkopellon  perustaminen esikasvatetuista taimista, Lehtori Marita Tölli, JEDU

Klo 19.15–19.45 Indigosta yritykseksi. Miltä väriaineiden tuottaminen näyttäytyy Nivalan vuoden yrittäjäksi valitun Natural Indigo Finland näkökulmasta? Yrityksen perustaja Pasi Ainasoja

Klo 19.45–20.15 Kokemuksia indigon käytöstä värjäyksessä. Ohjaustoiminnan ammattiaineiden opettaja Tuula Myllymaa-Junttila/Veera Hakola JEDU

Klo 20.15–20.30 Yhteenveto. Tästä eteenpäin BioColour -hankkeen tutkimuksin, Marjo Keskitalo

Seminaarissa esitellään tuloksia myös kesällä 2019 alkaneesta BioColour – Väripaletti biopohjaisille väriaineille ja pigmenteille -hankkeesta ja syksyllä 2019 päättyneestä PeltoLuksus – Pelloilta arvotuotteita ja luksusta -hankkeesta.  

VäriLiike-hanketta (Väriainekasvien tuotannon ja jatkojalostuksen liiketoimintamahdollisuudet) koordinoi Luonnonvarakeskus ja partnerina olivat Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän Nivalan ja Haapajärven yksiköt. Yhteistyötä tehtiin myös alueen yritysten kanssa. Rahoitus on saatu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta, ja hanke toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella. 

Share This